Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tejfogak:

3-4 hetes korban jelennek meg, kis számban találhatók(a tejfogak száma:30) és gyorsan kopnak. A 4. hónap vége felé veszi kezdetét a fogváltás.

Maradandófogak:

Erősebbek, nagyobbakmint a tejfogak. A végleges fogazat általában 7 hónapos korra alakul ki, néha előfordul, hogy a tejfogak nem esnek ki maguktól, ilyenkor állatorvosi segítségre van szükség. A rosszul nőtt fogak elronthatják a harapást, az időben történő közbelépés kismértékben segíthet ezen. A valódi fogak száma 42, ebből a metszőfogak száma alul és felül 6-6, a szemfogak száma alul és felül 2-2, az előzápfogak száma alul és felül 8-8, az utózápfogak száma pedig alul 6 és felül 4. A szabályos, ollós harapáskor a kutya felső metszőfogainak belső felülete egyharmadrészben takarja az alsó metszőfogak külső felületét.

Fogrendellenességek:

A fogrendellenességek lehetnek öröklöttek vagy szerzettek.

Öröklött fogrendellenességek:

  1. Előreharapás (az alsó metszőfogak előbbre állnak mint a felsők)
  2. Tétreharapás (az alsó és felső metszőfogak rágófelületükkel találkoznak)
  3. Szabálytalan helyeződés (nagyrészt a metszőfogaknál észlelhető, ez a szabálytalanság lehet:előre vagy hátrahajlás, oldalhajlás, fogsor melletti helyeződés)
  4. Foghiány (az elő és utózápfogak esetében fordul elő, a szemfog melletti legelső zápfog kivételével a többi elő és utózápfog hiánya súlyos hiba a tenyésztésbe vételnél)

Szerzett fogrendellenesség: Amennyiben a fogak hibás helyeződései szerzettek, ami ritkán fordul elő, akkor ez nem befolyásolhatja az ilyen kutya tenyésztésbe vételét, mivel a szerzett foghibák öröklődése kizárt!

A fogak betegségei:

A foglepedék a fogak felszínén elhelyezkedő, csak erős mechanikai dörzsöléssel eltávolítható bevonat. A foglepedék kialakulását és növekedését a táplálkozási szokások és a táplálék összetétele jelentősen befojásolja. A fogazat hibái, a fogak felületi egyenetlenségei elősegítik a lepedék felhalmozódását. A fogkő elmeszesedett foglepedék. A fogköves állat gyakran nyálzik, lassan eszik, nehezen és nem szívesen rág, feltűnő az ilyen állatok émejítően büdös szájszaga. A fogak ínyhez közeli felületén jól láthatók a sárgásbarna felrakódások. A fogkő kezdetben az íny mellet képződik, majd növekedve az egész fogat beborítja. Elhúzódó esetben az íny begyullad, majd sorvadásnak indul, ami foghulláshoz vezethet. A fog kihullása után a fedetlen foggyökér könnyen megfertőződik a baktériumoktól, ami tályogok kialakulásához vezethet. Ezek elkerülése érdekében a fogkövet állatorvossal el kell távolíttatni.